Svi smo superjunaci kad darujemo krv 24.04.2023.

Tad spašavamo živote zajedno

 

Go2Digital, medijska tvrtka za digitalno vanjsko oglašavanje, u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu te uz podršku prijatelja projekta među kojima je i Salveo pripremio je cjelogodišnju kampanju s ciljem poticanja dobrovoljnog darivanja krvi. 


Na brojnim lokacijama diljem Zagreba digitalni citylighti, svaki put kad zaliha krvi padne na zabrinjavajuću razinu, a kao što je bilo početkom godine, pozivat će nas da doniramo krv i spašavmo živote zajedno.


Premda Hrvatska ima dugu tradiciju darivanja krvi, postotak broja darivatelja u udjelu stanovništva i dalje iznosi tek oko 4 %.


Ponosnih donatora krvi ima i među svjetski poznatim ličnostima.

 

Veliki zagovornik darivanja krvi je Cristiano Ronaldo, sportaš za kojega kažu da nema tetovaža na tijelu kako bi krv mogao donirati redovito. 


Premda i tetovirani ljudi mogu darivati krv, ne preporučuje se da to čine neko vrijeme nakon tetoviranja zbog opasnosti od razvoja infekcija. 


Osim Ronalda, u poznate darivatelje krvi ubrajaju se Tom Hanks, Miley Cyrus, Gary Lineker, Sophia Loren i mnogi drugi. 

 

Tko može darivati krv?


I vi se možete pridružiti – krv može darivati svaka osoba u dobi od 18 do 65 godina, težine iznad 55 kilograma i tjelesne temperature do 37°C. 

 

 

(izvor: GO2Digital)