Pridružite se izazovu Stepenicama do zdravlja 10.11.2023.

Birajte sebe i preuzmite kontrolu nad svojim zdravljem!

Kad ste zadnji put prošetali nekim od povijesnih zagrebačkih stuba? Posjetitelje zagrebačkog centra ove subote, 11. studenog, očekuje pravi izazov! Kao veliko finale projekta Biram sebe, BiramZdravlje.hr održava se izazov Stepenicama do zdravlja na koji su pozvani svi uzrasti! Izazov predstavlja šetnju povijesnim stubama u centru Zagreba unutar ograničenog perioda – od 11 do 13 i 30.

Odazovite se izazovu i subotu ujutro posvetite otkrivanju povijesnih zagrebačkih stuba obuhvaćenih izazovom jer sve sudionike koji uspješno izvrše izazov očekuju pokloni, dok su za tri najuspješnija pripremljene posebne nagrade.

Za sudjelovanje na događaju dovoljno je ispuniti prijavnicu koja se nalazi na portalu www.biramzdravlje.hr gdje vas čekaju detaljne informacije o mehanizmu izazova.

Put do boljeg zdravlja sastoji se od puno malenih stepenica

Izazov Stepenicama do zdravlja je dio projekta Biram Sebe, biramzdravlje.hr koji je započeo sredinom listopada s ciljem ukazivanja na važnost svakodnevnih promjena koje možemo usvojiti da bi poboljšali svoje zdravlje.

Sigurno ste se i sami susreli s ponekom od dilema – čekati lift ili birati stepenice, skuhati nešto za večeru ili naručiti dostavu, ostati doma ili se odazvati druženju s prijateljima. Iako se na prvi pogled ove odluke ne čine važnima, s vremenom počinju imati značajan utjecaj na naše fizičko i mentalno zdravlje.

Čini se kako smo naučili birati komforniju opciju, onu koja nam se čini jednostavnijom ili bržom, a često nas upravo takvi odabiri udaljavaju od zdravlja.

Posljedice manjka kretanja utječu na javnozdravstvenu sliku Hrvatske

Prema dostupnim podacima više od 80% ljudi u Hrvatskoj ne zadovoljava niti minimum od 150 minuta aerobne fizičke aktivnosti tjedno, a samo 15.7 % populacije bavi se nekom tjelesnom aktivnošću za jačanje mišića barem dva puta tjedno.

Hrvatska je u vrhu Europskih ljestvica pretilosti, što dolazi uz jednako visoke stope kardiovaskularnih oboljenja, a studije pokazuju kako su povećana tjelesna težina i manjak kretanja povezani i s pojavnošću različitih oboljenja lokomotornog sustava, dijabetesa itd.

Manjak kretanja i tjelovježbe jedan je od najvećih problema suvremenog doba i nastaje kao posljedica previše obaveza i užurbanog načina života.

Kad biramo zdravlje, sebe stavljamo na prvo mjesto

Projekt Biram Sebe, BiramZdravlje.hr za cilj ima širiti svijest o svakodnevnim koracima koje svi možemo poduzeti da bi stvarali zdrave navike i poboljšali zdravlje tijela i uma.

Kroz protekla tri tjedna projektom su obuhvaćene razne rekreacijske staze, kina, kazališta, fitness studiji, špica i plac kako bi se građanima pokazalo da uz malo truda u svakom trenutku za sebe mogu birati zdraviju opciju.

Vjerujemo kako će događaj Stepenicama do zdravlja postati tradicionalno godišnje događanje koje će se proširiti i na ostale gradove.

Ne zaboravite svaki dan pronaći način da birate sebe.

I ne, to nije sebično.

Jer samo kada se prvo pobrinemo za sebe možemo ostvariti svoj puni potencijal kako bi mogli biti tu za svoje bližnje.