U krizi treba biti realan – nema lažnog optimizma ili pesimizma 14.12.2021.

Nikola Dević, direktor tržišta Salveo Hrvatska

 

Kako je pandemija utjecala na gospodarstvo i zašto je dio farmaceutske industrije također pogođen krizom, saznajte u intervjuu s Nikolom Devićem, direktorom tržišta Salveo Hrvatska.

 

Kako biste prokomentirali posljednje dvije godine poslovanja u farmaceutskoj industriji?

 

Posljednje dvije godine donijele su puno neizvjesnosti gospodarstvu pa tako i u farmaceutskim kompanijama, premda je u javnosti uvriježeno da nije tako.

Jedan od razloga zašto je i dio farmaceutske industrije pogođen pandemijom je u tome što su kompanije visoko specificirane za određene terapeutska područja.

Tako je na primjer, s obzirom na mjere koje su bile na početku pandemije, došlo do velikog manjka potražnje proizvoda u respiratornom segmentu gdje je bio najveći pad prihoda.

Osim izazova s padom prihoda na početku pandemije, bili smo suočeni i s problemom pristupa klijentima i općenito promjenama uobičajenog načina rada.

 

Kao i u svakoj neočekivanoj situaciji, događaju se i pozitivne strane. Koje je bilo najveće postignuće Salvea i što ste naučili?

 

Rekao bih kako je najveće postignuće što smo sačuvali hladne glave i što nas nije uhvatila panika.

Odluke smo donosili na osnovu dubljih analiza i pogleda s više strana te smo u ovaj proces uključivali zaposlenike sa svih razina i iz različitih odjela.

Na ovaj način smo pokazali otpornost Salvea i njegovih zaposlenika.

Vjerujemo kako je ovo nezahvalno pitanje, ali što očekujete od 2022. godine? Koja su vaša očekivanja u poslovanju za nadolazeću godinu.

 

Ovo je pitanje za milijun dolara, a ispravan odgovor vrijedi i puno više.

Da ste mi postavili pitanja samo mjesec dana ranije, rekao bih kako nas čeka snažan oporavak tržišta i recimo povratak na staro.

Sad, ne bih želio davati prognoze, ali sigurno će biti neizvjesno, s boljim i lošijim razdobljima.

 

Koja je najveća snaga Salvea kao kompanije?

 

Gledajući unazad dvije godine, rekao bih kako je to povjerenje.

Kulturu povjerenja i feedbacka gradimo već duže vremena, a sad se pokazala ključna, jer smo svi imali hrabrosti realno sagledati situaciju - bez lažnog optimizma ili pesimizma, uvažavajući feedback od svih članova tima.

Velike prednosti Salvea su i fleksibilnost te brzina reakcije, a ove dvije snage dolaze kao rezultat našeg dugogodišnjeg angažmana.

Krucijalnim se pokazalo inzistiranje na digitalnom znanju i usavršavanju svih zaposlenika i digitalizaciji procesa, tako da nam nije bio problem prelaska iz offline načina rada u online, a jednako tako i natrag kad je situacija na terenu to omogućavala.

 

Po vama, kako je raditi u Salveu?

 

Imam osjećaj kako smo u posljednje dvije godine postali još povezaniji.

Situacija s pandemijom nas je zbližila i izvukla iz svih nas više od 100%, a ključno je bilo pravovremeno dijeljenje informacija o odlukama koje se donose s jasnim ciljem i svrhom istih.

Na ovaj način smo dobili potpuno razumijevanje donesenih odluka i odgovornost da svatko izvrši svoje zadatke unatoč preprekama.

 

Kako je tekao vaš razvoj karijere? Prije ste radili u ostalim industrijama. Ima li osjetne razlike u radu u farmaceutskoj industriji i u ostalim granama?

 

U Salveu sam od 2015., a u farmaceutskoj branši od 2011., a ovih 10 godina je sigurno bilo najpropulzivnije za branšu.

Danas, razina promjena i brzina kojom se dešavaju ne zaostaju nimalo za drugim branšama.

Nova digitalna rješenja dopunjuju i mijenjaju postojeće paradigme poslovanja u svim segmentima, a posljednje dvije godine se ovaj trend dodatno ubrzao te se sve branše susreću s istim izazovima.

S jedne strane, trebamo našim zaposlenicima olakšati tranziciju i usvajanje promjena kako bi bili još konkurentniji u novim okolnostima, a s druge strane pak, moramo razmišljati i o tome kako privući i regrutirati nove talente i potencijale za budućnost